Uitgeverij

BVK grafisch vormgever geeft boek ‘Franse Para’s in Haulerwijk’ uit!

Eind 2016 las ik op de site van Jaap de Boer een rapport over de Franse Para’s bij Haulerwijk. In de nacht van 7 op 8 april 1945 werden 700 man gedropt boven Drenthe en Zuidoost Friesland. Tien man kwamen bij Haulerwijk terecht en daarbij sneuvelde een Franse parachutist (Henry Pintaud). In het rapport stond veel informatie en andere gebeurtenissen wat hiermee te maken heeft. ‘Iedereen leert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar leer je ook de geschiedenis van je eigen dorp?’ is mijn vraag. Toen ik dit las wilde ik hier een boek van maken en met toestemming van Rinze Oenema, Cees Visser en Jaap de Boer mocht dat.

Op vrijdagavond 19 mei 2017 vond de boekpresentatie plaats in dorpshuis De Enter. In een bomvolle zaal presenteerde filmmaker Rinze Oenema, in samenwerking met de Historische Vereniging Haulerwijk, en mij het boek ‘Franse Para’s in Haulerwijk’. Het eerste exemplaar was voor Anne Bies. Hij was destijds een ‘kwajong’ van een jaar of 14 toen het gevecht uitbrak achter de boerderij van zijn ouders aan de Slinke. Hier zijn uiteindelijk vier Duitsers en één Franse soldaat omgekomen. Anne Bies is speciaal voor deze boekpresentatie overgekomen uit Canada. Het tweede en derde exemplaar werden uitgereikt aan Cees & Truus Visser-Voortman en Jaap de Boer. Rinze Oenema heeft ook nog een dvd bij het boek toegevoegd met unieke beelden en interviews.

Mijn bedrijf, BVK grafisch vormgever, is de uitgever van dit prachtige boek. De eerste oplage van 125 stuks was twee weken na de boekpresentatie al uitverkocht. Tijdens en na de presentatie zijn er verscheidene verhalen verteld door mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Auteur Rinze Oenema heeft heel veel daarvan verwerkt in de tweede en herziene druk. Deze heeft een geheel nieuw hoofdstuk gekregen met daarin de verhalen van het laatste jaar van de oorlog. Ook over de omstreden burgemeester Bontekoe wordt het een en ander verteld.

De tweede druk heeft 52 pagina’s meer dan de eerste en is in oktober 2017 verschenen. Een maand later is zelfs de derde druk al gemaakt. Hierin is nog een kleine aanvulling in het boek toegevoegd. De verkoop van dit boek is zo goed gegaan, dat alles in september 2018 is uitverkocht! Op verzoek kon tot eind mei 2020 een vierde druk worden geprint. Dit was een printversie van het boek en ingebonden met een metalen ringband. Deze versie werd zonder de dvd geleverd.

Maar doordat er toch nog wel regelmatig een bestelling kwam, is toen besloten om het boek om te bouwen naar een A4-formaat en opnieuw uit te brengen. Deze 5e druk is nu leverbaar en heeft ook de dvd met bijzondere films. En voor de prijs van € 19,50 hoef je het niet te laten !!!

Gedichtenbundel Geert Koenen

In april 2021 wordt Geert Koenen 80 jaar en wil nog één keer een boekwerk uitbrengen. BVK grafisch vormgever verzorgt de vormgeving, druk en verkoop van deze gedichtenbundel. Het heeft een formaat van A5 (148 x 210 mm) en het omslag is een hardcover. Alle gedichten worden geïllustreerd met een kleurtje of een foto. Het is een bijzonder boekwerk geworden.

Vanwege de huidige maatregelen omtrent Covid-19 is het nog onduidelijk wanneer de boekpresentatie zal plaatsvinden. Daarna zal pas de verkoop beginnen. Houd hiervoor de krant Maandblad ‘Haulerwijk’ en website www.haulerwijk.nl in de gaten !